Recept na hovězí Lasagne

Lasagne jsou italské zapečené těstoviny, které se skládají z vrstev plátků těstovin, bohaté masové omáčky ragú ( s hovězím mletým masem), bešamelu a sýra. Jsou známé svou sytostí, bohatou chutí a krémovou texturou, která vzniká spojením jednotlivých vrstev. Lasagne se pečou v troubě, dokud nejsou zlatavé a sýr se nerozpustí.
Ingredience:
- Na masovou směs:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 2 plechovky loupaných rajčat (po 400 g)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- Sůl a pepř podle chuti
- Olivový olej
- Na bešamel:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- Špetka muškátového oříšku
- Sůl a bílý pepř podle chuti
- Další:
- Pláty lasagní (čerstvé nebo sušené)
- 200 g strouhaného parmazánu nebo mozzarelly
Postup:
- Příprava masové směsi:
- V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli dozlatova.
- Přidejte česnek a krátce orestujte.
- Přidejte mleté maso a opečte ho, dokud nezhnědne.
- Přidejte loupaná rajčata, rajčatový protlak, oregano, bazalku, sůl a pepř.
- Promíchejte a vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Příprava bešamelu:
- V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a orestujte ji do světle zlaté jíšky.
- Postupně přilévejte mléko a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Dochuťte muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem.
- Skládání lasagní:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Na dno pekáče rozetřete tenkou vrstvu masové směsi.
- Pokryjte vrstvou plátů lasagní.
- Na lasagne rozetřete vrstvu masové směsi a zalijte vrstvou bešamelu.
- Posypejte strouhaným sýrem.
- Opakujte vrstvy, dokud nevyčerpáte všechny ingredience. Poslední vrstvu tvoří bešamel a sýr.
- Pečení:
- Lasagne pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud nejsou zlatavé a bublající.
- Nechte lasagne chvíli odpočinout, než je nakrájíte a podáváte.
Tipy:
- Pro bohatší chuť můžete do masové směsi přidat trochu červeného vína.
- Pokud používáte sušené pláty lasagní, můžete je předem krátce povařit, aby změkly.
- Pro krémovější bešamel můžete použít plnotučné mléko.
- Můžete přidat i zeleninu, například mrkev nebo celer.
Dobrou chuť!
Mleté hovězí z našeho longhorna naleznete v našem obchodě.

