HORNÍ PLANÁ

ŠVERMOVA 161 382 26.
SLEDUJTE NÁS
ceo@texaslonghornbohemia.cz
+420 602 214 246

Recept na hovězí Lasagne

Lasagne jsou italské zapečené těstoviny, které se skládají z vrstev plátků těstovin, bohaté masové omáčky ragú ( s hovězím mletým masem), bešamelu a sýra. Jsou známé svou sytostí, bohatou chutí a krémovou texturou, která vzniká spojením jednotlivých vrstev. Lasagne se pečou v troubě, dokud nejsou zlatavé a sýr se nerozpustí.

Ingredience:

  • Na masovou směs:
    • 500 g mletého hovězího masa
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 stroužky česneku, prolisované
    • 2 plechovky loupaných rajčat (po 400 g)
    • 2 lžíce rajčatového protlaku
    • 1 lžička sušeného oregana
    • 1 lžička sušené bazalky
    • Sůl a pepř podle chuti
    • Olivový olej
  • Na bešamel:
    • 50 g másla
    • 50 g hladké mouky
    • 500 ml mléka
    • Špetka muškátového oříšku
    • Sůl a bílý pepř podle chuti
  • Další:
    • Pláty lasagní (čerstvé nebo sušené)
    • 200 g strouhaného parmazánu nebo mozzarelly

Postup:

  1. Příprava masové směsi:
    • V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli dozlatova.
    • Přidejte česnek a krátce orestujte.
    • Přidejte mleté maso a opečte ho, dokud nezhnědne.
    • Přidejte loupaná rajčata, rajčatový protlak, oregano, bazalku, sůl a pepř.
    • Promíchejte a vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  2. Příprava bešamelu:
    • V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a orestujte ji do světle zlaté jíšky.
    • Postupně přilévejte mléko a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne.
    • Dochuťte muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem.
  3. Skládání lasagní:
    • Troubu předehřejte na 180 °C.
    • Na dno pekáče rozetřete tenkou vrstvu masové směsi.
    • Pokryjte vrstvou plátů lasagní.
    • Na lasagne rozetřete vrstvu masové směsi a zalijte vrstvou bešamelu.
    • Posypejte strouhaným sýrem.
    • Opakujte vrstvy, dokud nevyčerpáte všechny ingredience. Poslední vrstvu tvoří bešamel a sýr.
  4. Pečení:
    • Lasagne pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud nejsou zlatavé a bublající.
    • Nechte lasagne chvíli odpočinout, než je nakrájíte a podáváte.

Tipy:

  • Pro bohatší chuť můžete do masové směsi přidat trochu červeného vína.
  • Pokud používáte sušené pláty lasagní, můžete je předem krátce povařit, aby změkly.
  • Pro krémovější bešamel můžete použít plnotučné mléko.
  • Můžete přidat i zeleninu, například mrkev nebo celer.

Dobrou chuť!

Mleté hovězí z našeho longhorna naleznete v našem obchodě.